Työnantajan tuki virkistys- ja harrastustoiminnalle
Työnantajilla on mahdollisuus tukea työntekijöidensä virkistys- ja harrastustoimintaa verovapaasti. Esittelemme pääperiaatteet, joiden mukaan verovapaus määräytyy.
Työnantaja voi järjestää virkistys- ja harrastustoimintaa itse – toisin sanoen valita, milloin ja miten työntekijä voi harrastaa esimerkiksi liikuntaa ja kulttuuria. Työnantaja voi esimerkiksi varata salivuoron joukkueurheiluun kerran viikossa.
Virkistys- ja harrastustoiminnan pitää olla tavanomaista ja kohtuullista ja koko henkilöstölle suunnattua. Kaikilla pitää olla samanlainen mahdollisuus käyttää esimerkiksi salivuoroa. Edut ovat myös henkilökohtaisia eli niitä ei voi luovuttaa esimerkiksi perheenjäsenelle.
Työnantaja voi tarjota itse järjestämiensä toiminnan lisäksi työntekijöille myös omaehtoisia mahdollisuuksia liikunta- ja kulttuuri toimintaan. Työntekijä voi tällöin itse valita harrastamisen ajankohdan tavan ja paikan useiden eri vaihtoehtojen joukosta. Veroetua ei kuitenkaan saa, jos työnantaja maksaa työntekijän itse valitseman harrastuksen maksut kuittia vastaan – silloin se katsotaan työntekijän veronalaiseksi tuloksi. Työnantajan pitää sen sijaan järjestää etu työntekijän käyttöön – siis tehdä sopimus suoraan liikunta- tai kulttuuripalveluntarjoajan kanssa ja maksaa suoraan tälle ulkopuoliselle taholle aiheutuneet kulut. Edun järjestämistapa voi olla esimerkiksi liikuntaan ja kulttuurin tarkoitetut setelit tai jokin muu maksujärjestelmä, kuten mobiilipalvelut. Työntekijän henkilöllisyys pitää olla tunnistettavissa.
Veroton liikuntaetu koskee sellaisia liikuntamuotoja, joita suomalaiset yleisesti harrastavat, kuten kuntosalikäyntiä, uintia, keilailua, ratsastusta tai joogaa. Edellytyksenä kuitenkin on, että kyseessä on itse aktiivisesti tekemistä – ei esimerkiksi solarium tai vauvauinti.
Kulttuurissa etu on rajoitettu taiteen alan tilaisuuksiin, kuten konsertteihin, muotoilu- tai vaikkapa tanssitaiteeseen, ja ohjattuihin toiminnallisiin taidekursseihin. Ravintolakäynnistä tai viininmaistiaisista ei veroetua saa.
Verovapaa enimmäismäärä on 400 euroa vuodessa (2012).
Lue lisää: www.vero.fi