Tyytyväisimmät työntekijät muokkaavat työstään mieleisensä.
Työn tuunaaminen tarkoittaa sitä, että työntekijä muokkaa työstä itselleen entistä innostavampaa. Työtä voi tuunata esimerkiksi omaa osaamista kehittämällä, palautetta ja tukea hankkimalla ja työn haastavuutta lisäämällä esimerkiksi uusilla työtehtävillä.
Työn tuunaaminen, sen kehittyminen ja monipuolisuus saavat työn maistumaan: työntekijät kokevat tällöin yhä vähemmän leipääntymisen tunnetta ja heidän sitoutumisensa työpaikkaan paranee. Puhutaan niin kutsutusta työn imusta.
– Myös koko työporukan onnistumiseen tähtäävä palveleva johtaminen ja niinkin arkinen asia kuin ystävällisyys ja huomaavaisuus työpaikalla ovat keskeisiä kukoistuksen lähteitä, dosentti Jari Hakanen Työterveyslaitokselta kertoo.
Työn imu kannattelee, innostaa, tarttuu, luo uutta ja tuottaa. Sitä voi lisätä esimerkiksi myönteisellä vuorovaikutuksella omassa tiimissä ja uudistushaluisella toiminnalla.
– Lisäksi jokainen työntekijä voi pienillä arkisilla muutoksilla työssään itse tuunata omaa työtään entistä innostavammaksi, Hakanen kannustaa.
Kaikenikäiset kokevat imua
Työn imun kokeminen on onneksi yleistä suomalaisilla työpaikoilla. Näin huomattiin Työterveyslaitoksen toteuttamassa hankkeessa, jossa tutkittiin 87 suomalaisen työpaikan vahvuuksia ja miten luoda parasta työhyvinvointia.
Tutkimuksen mukaan kaikenikäiset työntekijät sitoutuivat työpaikkaansa ja työhönsä samanvahvuisesti. Sukupolvien välillä ei ollut merkittäviä eroja myöskään halutussa työuran pituudessa. Yli 45-vuotiaitten sitoutumista työpaikkaan lisäsi työn riittävä itsenäisyys.
– Kun työuria halutaan pidentää, työn itsenäisyys on voimavara, jota kannattaa vaalia, Hakanen sanoo.
Työpaikat voivat olla kukoistavia organisaatiomuutoksen jälkeenkin
Tutkimuksen yksi keskeinen tulos on, että myönteisiksi ja onnistuneiksi koetuilla organisaatiomuutoksilla on myönteinen yhteys kaikkiin tutkittuihin voimavaratekijöihin, työn imuun ja työn tuunaamiseen, vähäisempään työhön leipääntymiseen sekä työpaikkojen menestystekijöihin.
– Suuretkaan muutokset eivät tulosten mukaan olleet yksioikoisesti haitallisia. Työn kehittävyys ja monipuolisuus arvioitiin suurten muutosten työpaikoilla myönteisemmin kuin muualla, korostaa Hakanen.
Tutkimukset perustuvat Työterveyslaitoksen Innostuksen Spiraali – Innostavat ja menestyvät työyhteisöt -hankkeeseen. Hankkeeseen osallistui noin 11 500 työntekijää.